អ្នកស្រី គឹម ហ៊ន ម្ចាស់ចំការស្រកានាគ ដាំបែបធម្មជាតិ គ្មានជាតិគីមី មានរស់ជាតិឆ្ងាញ់ពិសេស
ខេត្តកំពង់ចាមៈ
ដោយ៖ សេង ស៊ីដារ៉ូ
ដំណាំស្រកានាគ ប្រជាកសិករធ្វើការដាំដុះស្ទើទូរទាំងប្រទេស ទៅហើយ ដោយសារដំណាំមួយនេះ ងាយស្រួលដាំ ទទួលបានផលច្រើន និងមានទីផ្សារ។
ឥឡូវនេះ ក្នុងភូមិស្វាយទាប ស្រុកចំការលើ ខេត្តកំពង់ចាម បានដាំដើមស្រកានាគនេះច្រើនឆ្នាំមកហើយ ដោយដាក់តែជីអាចម៌គោ មិនប្រើប្រាស់ជាតិគីមីនោះទេ ដែលធ្វើឲ្យអ្នកទទួលទាន មានការលាន់មាត់ថា ជាចំការដាំស្រការនាគទៅតាមធម្មជាតិ និងព្រមទាំងនៅលើទីផ្សារក្នុងស្រុកថា ផ្លែស្រកានាគនេះ ពិតជាមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់ពិសេសបោះគេមែន។
អ្នកស្រី គឹម ហ៊ន ម្ចាស់ចំការស្រកានាគ ក្នុងភូមិស្វាយទាប ស្រុកចំការលើ ខេត្តកំពង់ចាម បានឲ្យដឹងថាចំការនេះ ប្រើតែជីអាចម៌គោប៉ុណ្ណោះ មិនប្រើប្រាស់ជីគីមីនោះឡើយ ហើយអ្នកទទួលទានភាគច្រើនស្គាល់ពីរស់ជាតិ និងគុណភាពស្រកានាគ។ ដំណាំស្រកានាគ ដាំមិនប្រកាន់រដូវនោះទេ រយៈពេល១ឆ្នាំដំបូង គឺមានផ្លែខ្លះៗហើយ លុះចូលដល់ឆ្នាំទី២ សំបូរផ្លែច្រើន អាចនិយាយបានថា ក្នុងពេលផ្កា និងផ្លែមានរយៈពេល៤៥ថ្ងៃ។ អ្នកស្រី គឹម ហ៊ន បានបន្តថា ចាប់ពីខែមិនា ដល់ខែតុលា គឺជារដូវសំបូរផ្លែស្រកានាគ។
ក្រោយការប្រមូលផលរួចហើយ ក្នុងការថែទាំដើមស្រកានាគ យើងត្រូវកាត់ខ្នែងចាស់ៗចោល ដើម្បីយកមែក ផ្សាំលក់បន្តទៀត ដោយប្រភេទដំណាំនេះផ្តល់ឱកាសច្រើន ដល់កសិករយើង ដែលមានបំណងចង់ដាំដុះ។ ផ្លែស្រកានាគអាចដាំបានគ្រប់រដូវ ហើយដំណាំនេះ មានបញ្ហាប្រឈមទៅនឹងទឹកភ្លៀងច្រើនពេក ក៏អាចធ្វើឲ្យផ្កាស្រកានាគរលួយរុះរោយ ហើយក៏មានសត្វល្អិតចាំបំផ្លាញដែរ។
ក៏ប៉ុន្តែចំការរបស់អ្នកស្រី ពុំមានកើតជាបញ្ហាច្រើននោះទេ ក៏ព្រោះតែចំការស្រកានាគនេះ ប្រើតែជីអាចម៌គោមិនប្រើគីមីឡើយ ទើបមានអ្នកទទួលទានគាំទ្រច្រើន។
អ្នកស្រី ជៀក សូដា ជាអ្នកប្រមូលទិញផ្លែស្រកានាគនោះ បានមានប្រសាសន៍ថា របរដើរទិញស្រកានាគនេះ ក្នុងភូមិ គឺជ្រើសរើសយកតែចំការស្រការនាគណា ដែលដាំទៅតាមធម្មជាតិ ដោយក្នុងមួយថ្ងៃអាចលក់បានចាប់ពី២០០ទៅ៣០០គីឡូ។ ម្យ៉ាងទៀត អ្វីដែលគួរឲ្យកត់សម្គាល់នេះ ការប្រមូលទិញផ្លែស្រកានាគ ដាំតាមធម្មជាតិក៏មានផលប្រយោជន៍ច្រើន ទៅដល់អ្នកទទួលទាន ហើយអាចសម្គាល់បានថា ផ្លែស្រកានាគ ដែលដាំតាមធម្មជាតិ អាចទុកបានយូរថ្ងៃខុសពីផ្លែស្រកានាគ ដែលប្រើជីគីមីទុកមិនបានយូរនោះទេ គឺត្រូវរលួយស្អុយ៕
ដោយ៖ សេង ស៊ីដារ៉ូ
ឥឡូវនេះ ក្នុងភូមិស្វាយទាប ស្រុកចំការលើ ខេត្តកំពង់ចាម បានដាំដើមស្រកានាគនេះច្រើនឆ្នាំមកហើយ ដោយដាក់តែជីអាចម៌គោ មិនប្រើប្រាស់ជាតិគីមីនោះទេ ដែលធ្វើឲ្យអ្នកទទួលទាន មានការលាន់មាត់ថា ជាចំការដាំស្រការនាគទៅតាមធម្មជាតិ និងព្រមទាំងនៅលើទីផ្សារក្នុងស្រុកថា ផ្លែស្រកានាគនេះ ពិតជាមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់ពិសេសបោះគេមែន។
ក្រោយការប្រមូលផលរួចហើយ ក្នុងការថែទាំដើមស្រកានាគ យើងត្រូវកាត់ខ្នែងចាស់ៗចោល ដើម្បីយកមែក ផ្សាំលក់បន្តទៀត ដោយប្រភេទដំណាំនេះផ្តល់ឱកាសច្រើន ដល់កសិករយើង ដែលមានបំណងចង់ដាំដុះ។ ផ្លែស្រកានាគអាចដាំបានគ្រប់រដូវ ហើយដំណាំនេះ មានបញ្ហាប្រឈមទៅនឹងទឹកភ្លៀងច្រើនពេក ក៏អាចធ្វើឲ្យផ្កាស្រកានាគរលួយរុះរោយ ហើយក៏មានសត្វល្អិតចាំបំផ្លាញដែរ។
ក៏ប៉ុន្តែចំការរបស់អ្នកស្រី ពុំមានកើតជាបញ្ហាច្រើននោះទេ ក៏ព្រោះតែចំការស្រកានាគនេះ ប្រើតែជីអាចម៌គោមិនប្រើគីមីឡើយ ទើបមានអ្នកទទួលទានគាំទ្រច្រើន។
អ្នកស្រី ជៀក សូដា ជាអ្នកប្រមូលទិញផ្លែស្រកានាគនោះ បានមានប្រសាសន៍ថា របរដើរទិញស្រកានាគនេះ ក្នុងភូមិ គឺជ្រើសរើសយកតែចំការស្រការនាគណា ដែលដាំទៅតាមធម្មជាតិ ដោយក្នុងមួយថ្ងៃអាចលក់បានចាប់ពី២០០ទៅ៣០០គីឡូ។ ម្យ៉ាងទៀត អ្វីដែលគួរឲ្យកត់សម្គាល់នេះ ការប្រមូលទិញផ្លែស្រកានាគ ដាំតាមធម្មជាតិក៏មានផលប្រយោជន៍ច្រើន ទៅដល់អ្នកទទួលទាន ហើយអាចសម្គាល់បានថា ផ្លែស្រកានាគ ដែលដាំតាមធម្មជាតិ អាចទុកបានយូរថ្ងៃខុសពីផ្លែស្រកានាគ ដែលប្រើជីគីមីទុកមិនបានយូរនោះទេ គឺត្រូវរលួយស្អុយ៕
Post a Comment