ប្រវត្តិស្មៅ ដែលមានប្រយោជន៍ខ្ពស់ សម្រាប់ចិញ្ចឹមសត្វគ្រប់ប្រភេទ នៅកម្ពុជា
ខេត្តកំពង់ឆ្នាំងៈ
ដោយ៖ សេង
ស៊ីដារ៉ូ
ស្មៅ ចំណីសត្វ ស្ថិតនៅក្នុងស្រុករលាប្អៀរ ដែលមានគុណភាពខ្ពស់ សម្រាប់សត្វគ្រប់ប្រភេទ
ទើបនឹងនាំចូលមកពីប្រទេសក្រៅ មានដូចជា ស្មៅសូហ្គុំ ស្មៅនេពាខៈ ស្មៅស៊ុបព័រនេពា និងស្មៅផ្អែមអ៊ីស្ត្រអែល។
ស្មៅទាំង ៤ប្រភេទនេះ មានគុណប្រយោជន៍ល្អខ្ពស់៖ ដើមនិងស្លឹកទន់ ផ្អែម ស្លឹកច្រើន ទិន្នផលខ្ពស់ ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ជាងស្មៅផ្សេងៗ សត្វចូលចិត្តស៊ី ងាយស្រួលសម្រាប់ចិញ្ចឹម ដូចជា គោ ក្របី ពពែ ចៀម មាន់ ទា ក្ងាន ទន្សាយ.... ឆាប់ធំធាត់ ទទួលបានផលលឿន។ មានសេវាសម្រាប់ដឹកជញ្ជូនទូទាំងប្រទេស (សេវាគិតតាមទីតាំងជិត ឬឆ្ងាយ) អតិថិជន អាចកម្មង់តាមតម្រូវការ។ លេខទូរស័ព្ទៈ 089 491 397,096 808 40 88
, 011 20 75 21 ,016 20 75 21,071 712 7799។
ប្រវត្តិស្មៅ នៅលើទឹកដីកម្ពុជា
លោក Segoshi
(ជនជាតិជប៉ុន) និងជាពាណិជ្ជករជប៉ុនមួយរូប បានខិតខំប្រឹងប្រែងរកគ្រប់មធ្យោបាយដើម្បីជួយធ្វើទំនើបកម្ម
កសិកម្មនៅកម្ពុជា តាមរយៈការដាំដុះស្មៅ sorghum ដែលជាប្រភេទដំណាំកសិកម្មអាចបំរើគោលដៅឧស្សាហកម្មបានយ៉ាងងាយ
ដូចជា ការផលិតជាប្រេងជីវចំរុះ អគ្គសនី ស្កស និងចំណីសត្វពាហន:គ្រប់ប្រភេទ។
ដំណាំនេះ មានការដាំដុះយ៉ាងទូលំទូលាយនៅអាមេរិក
អូស្ត្រាលី ប្រេស៊ីលជាដើម។ ពិសេសក្នុងការផលិតជាចំណីសត្វពាហន: ជាកញ្ចប់ ដែលអាចរក្សាទុកបានយូរ
មានអនាម័យ និងគុណភាពខ្ពស់។
ដំណាំsorghum
ត្រូវបានលោក Segoshi និងក្រុមហ៊ុនYanmar
សហការជាមួយអង្គភាពស៊ីម៉ាក់ ដើម្បីស្រាវជ្រាវសាកល្បង ដោយមានការគាំទ្រពីក្រសួងកសិកម្ម
ប្រើអស់រយៈពេលជិត៥ឆ្នាំមកហើយ។ ដំណាក់កាលឆ្នាំ២០១៨-២០១៩នេះ បានទទួលការគាំទ្រពីរដ្ឋាភិបាលជប៉ុន
តាមរយៈJICA ដោយបានផ្តល់ថវិការ ជិត១លានដុល្លារអាមេរិក ដើម្បីសាងសង់ឃ្លាំង
ទិញសំភារៈរួមមានត្រាក់ទ័រ ម៉ាស៊ីនច្រូតកាត់ និងវេចខ្ចប់ជាដម។
វិញ្ញាសារទាក់ទងទំនើបកម្មកសិកម្មនេះ
ជាទិសដៅតែមួយគត់នៃបដិវត្តន៍ផ្លាស់ប្តូរឥរិយាបថ របស់ប្រជាកសិករ ឲ្យវិវត្តន៍ប្រែប្រួលទៅតាមតំរូវការទីផ្សារ
និងវិទ្យាសាស្ត្រ ដែលបង្កើនផលចំណេញនិងកាត់បន្ថយហនិភ័យផេ្សងៗ។
ប្រជាជនខែ្មរអាចធ្វើបាន
ផលិតបានលើការធ្វើទំនើបកម្មកសិកម្មនេះ តាមរយៈពង្រឹងចំណេះដឹង សំភារៈបច្ចេក ទេស
ប្រពន្ធ័ធារាសាស្ត្រ សហគមន៍កសិកម្ម និងទំនាក់ទំនងទីផ្សារទាំងក្នុងនិងក្រៅប្រទេស។
ករណីនេះ កសិករអាចដាំដុះស្មៅ sorghum ផលិតចំណីផ្អាប់ទុក
ចិញ្ចឹមសត្វបានយ៉ាងងាយស្រួលបំផុត
កសិករអាចផ្សាំខ្លួន និងធន់ជាមួយការប្រែប្រួលនៃបរិស្ថានទីផ្សារកសិកម្មបាន។
Post a Comment