ផ្លែម៉ាក់ប្រាង ក្នុងខេត្តស្ទឹងត្រែង រសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងមានប្រវត្តិដាំ ប្រហែលក្នុងឆ្នាំ១៩៦០
ខេត្តស្ទឹងត្រែងៈ
ដោយ៖ សេង ស៊ីដារ៉ូ
កសិករក្នុងខេត្តស្ទឹងត្រែង បានដាំដើមម៉ាក់ប្រាង ដែលមានផ្លែ រសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់
ជាងខេត្តដទៃទៀត ដូចជា ខេត្តត្បូងឃ្មុំ កំពត់ ជាដើម ហើយក៏ចាត់ទុកជា ផលិតផលភូមិមួយ
ផលិតផលមួយ ប្រចាំខេត្តស្ទឹងត្រែងផង ដែរ។
លោក ចាយ លឹម ជាមន្ត្រីចូលនិវត្តន៍ ដែលបានអាជីពដាំដើមម៉ាក់ប្រាង ប្រមាណជាង ៦០ដើម បានប្រាប់ឲ្យដឹងថា គាត់ដើមម៉ាក់ប្រាង ក្នុងទឹកដីស្ទឹងត្រែងនេះ យូរឆ្នាំមកហើយ រហូតដល់បច្ចុប្បន្ន រូបគាត់បានប្រគល់ដំណាំទាំងនេះ ទៅឲ្យក្មួយថែរក្សាបន្ត។ ផ្លែម៉ាក់ប្រាង ដែលជាប្រភេទដំណាំហូបផ្លែ ធ្លាប់តែមានរសជាតិជូរ ប៉ុន្តែបើផ្លែវាមានរសជាតិផ្អែមទៅវិញ គឺលក់បានក្នុងមួយគីឡូ ៨០០០រៀល ហើយអ្នកទិញលក់បន្តចាប់ពី ១២០០០រៀល ទៅ ២០០០០រៀល នៅភ្នំពេញ។
លក្ខណៈពិសេសរបស់ផ្លែម៉ាក់ប្រាង ខេត្តស្ទឹងត្រែងនេះវិញ គឺមានទំហំផ្ទៃធំសំបកស្តើង គ្រាប់តូច និងមានរសជាតិជូរអែមឆ្ងាញ់ពិសេស ជាងផ្លែម៉ាក់ប្រាងខេត្តផ្សេងទៀត។ ផ្លែម៉ាក់ប្រាងក្នុងខេត្តស្ទឹងត្រែង មិនមានច្រើននិងកម្រឃើញដាក់លក់លើទីផ្សារណាស់ មូលហេតុដោយសារកសិករ ធ្វើការដាំដុះតាមលក្ខណៈគ្រួសារ និងសម្រាប់បរិភោគផ្ទាល់ខ្លួន ។
ប្រវត្តិដើមម៉ាក់ប្រាងនេះ ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្ត បានបញ្ជាក់ឲ្យដឹងថា ជាប្រភេទដំណាំព្រៃ ត្រូវបានប្រជាជនរកឃើញនៅក្នុងព្រៃស្រោង ក្នុងទឹកដីខេត្តស្ទឹងត្រែងនេះតែម្តង។ ដំណាំនេះ ត្រូវបានអ្នកស្រុកនាំយកមកដាំជាដំណាំស្រុក ប្រហែលក្នុងឆ្នាំ១៩៦០ លុះក្រោយមកក្នុងអំឡុងឆ្នាំ១៩៨៥ មានប្រជាជនច្រើនគ្រួសារ បាននាំគ្នាដាំដំណាំប្រភេទនេះ ក្នុងភូមិរបស់ខ្លួន។
ចំណែកទិន្នផលដែលទទួលបាន ១០០គីឡូក្រាម ក្នុងមួយដើម ហើយផ្លែម៉ាក់ប្រាងរបស់ខេត្តស្ទឹងត្រែង មានទំហំផ្លែល្មម រសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងពុំមានប្រើប្រាស់ជីគីមី។ ផលិតផលប្រភេទនេះ គួររៀបចំឲ្យមានការដាក់លក់ក្នុងផ្សារទំនើបនានា ទូទាំងប្រភេទកម្ពុជា ដើម្បីជម្រុញឲ្យមានវត្តមានលើទីផ្សារ ដើម្បីលើកស្ទួយសេដ្ឋកិច្ចសង្គម និងលើកទឹកចិត្តប្រជាកសិករខ្មែរយើងបន្ថែមទៀត ដើម្បីងាកមករកការដាំដើមផ្លែម៉ាក់ប្រាងនេះ ឲ្យកាន់តែច្រើនឡើង៕
ដោយ៖ សេង ស៊ីដារ៉ូ
លោក ចាយ លឹម ជាមន្ត្រីចូលនិវត្តន៍ ដែលបានអាជីពដាំដើមម៉ាក់ប្រាង ប្រមាណជាង ៦០ដើម បានប្រាប់ឲ្យដឹងថា គាត់ដើមម៉ាក់ប្រាង ក្នុងទឹកដីស្ទឹងត្រែងនេះ យូរឆ្នាំមកហើយ រហូតដល់បច្ចុប្បន្ន រូបគាត់បានប្រគល់ដំណាំទាំងនេះ ទៅឲ្យក្មួយថែរក្សាបន្ត។ ផ្លែម៉ាក់ប្រាង ដែលជាប្រភេទដំណាំហូបផ្លែ ធ្លាប់តែមានរសជាតិជូរ ប៉ុន្តែបើផ្លែវាមានរសជាតិផ្អែមទៅវិញ គឺលក់បានក្នុងមួយគីឡូ ៨០០០រៀល ហើយអ្នកទិញលក់បន្តចាប់ពី ១២០០០រៀល ទៅ ២០០០០រៀល នៅភ្នំពេញ។
លក្ខណៈពិសេសរបស់ផ្លែម៉ាក់ប្រាង ខេត្តស្ទឹងត្រែងនេះវិញ គឺមានទំហំផ្ទៃធំសំបកស្តើង គ្រាប់តូច និងមានរសជាតិជូរអែមឆ្ងាញ់ពិសេស ជាងផ្លែម៉ាក់ប្រាងខេត្តផ្សេងទៀត។ ផ្លែម៉ាក់ប្រាងក្នុងខេត្តស្ទឹងត្រែង មិនមានច្រើននិងកម្រឃើញដាក់លក់លើទីផ្សារណាស់ មូលហេតុដោយសារកសិករ ធ្វើការដាំដុះតាមលក្ខណៈគ្រួសារ និងសម្រាប់បរិភោគផ្ទាល់ខ្លួន ។
ប្រវត្តិដើមម៉ាក់ប្រាងនេះ ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្ត បានបញ្ជាក់ឲ្យដឹងថា ជាប្រភេទដំណាំព្រៃ ត្រូវបានប្រជាជនរកឃើញនៅក្នុងព្រៃស្រោង ក្នុងទឹកដីខេត្តស្ទឹងត្រែងនេះតែម្តង។ ដំណាំនេះ ត្រូវបានអ្នកស្រុកនាំយកមកដាំជាដំណាំស្រុក ប្រហែលក្នុងឆ្នាំ១៩៦០ លុះក្រោយមកក្នុងអំឡុងឆ្នាំ១៩៨៥ មានប្រជាជនច្រើនគ្រួសារ បាននាំគ្នាដាំដំណាំប្រភេទនេះ ក្នុងភូមិរបស់ខ្លួន។
ចំណែកទិន្នផលដែលទទួលបាន ១០០គីឡូក្រាម ក្នុងមួយដើម ហើយផ្លែម៉ាក់ប្រាងរបស់ខេត្តស្ទឹងត្រែង មានទំហំផ្លែល្មម រសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងពុំមានប្រើប្រាស់ជីគីមី។ ផលិតផលប្រភេទនេះ គួររៀបចំឲ្យមានការដាក់លក់ក្នុងផ្សារទំនើបនានា ទូទាំងប្រភេទកម្ពុជា ដើម្បីជម្រុញឲ្យមានវត្តមានលើទីផ្សារ ដើម្បីលើកស្ទួយសេដ្ឋកិច្ចសង្គម និងលើកទឹកចិត្តប្រជាកសិករខ្មែរយើងបន្ថែមទៀត ដើម្បីងាកមករកការដាំដើមផ្លែម៉ាក់ប្រាងនេះ ឲ្យកាន់តែច្រើនឡើង៕
Post a Comment