ផាសិន ប្រភពដើមចេញពីប្រេស៊ីល ហើយ៤០០ឆ្នាំ ក្រោយមក មានការហៅឈ្មោះខុសៗគ្នាទៅតាមតំបន់
ខេត្តមណ្ឌលគិរីៈ
ដោយ៖ សេង ស៊ីដារ៉ូ
ដើមផាសិន ឬក្រូចផាសិន ឬក្រូចវ័ល្ល ដែលមានប្រភពដើមពីប្រទេសប្រេស៊ីល
ហើយកំពុងពេញនិយមដាំដុះដំណាំនេះ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ពិសេស គឺខេត្តមណ្ឌលគិរី តែម្តង។
នៅស.វទី១៦ រុក្ខជាតិនេះ មានឈ្មោះមុនដំបូងគេ គឺជា រុក្ខជាតិផ្កាស្រទាប់ប្រាំ។
ហើយ ៤០០ឆ្នាំ ក្រោយមកត្រូវបានគេនិយមដាំគ្រប់ទីកន្លែងនៃតំបន់ត្រូពិច
ដោយមានឈ្មោះផ្សេងៗគ្នា ទៅតាមតំបន់ដូចជា នៅប្រទេសប្រេស៊ីល និងអេត្វាទ័រ
គេហៅថា Maracuya
នៅណ័រវេសឺឡង់ គេហៅថា Parcha នៅកោះហាវៃគេហៅថា
Lilikoi និងនៅកោះព័រតូរីកូ ហៅថា Chinola or Parchita។
ក្នុងឆ្នាំ១៩៥១ សាកលវិទ្យាល័យហាវៃ បានជ្រើសរើសផ្លែផាសិននេះ
ជាដំណាំជោគជ័យបំផុត ក្នុងការអភិវឌ្ឍកសិកម្ម និងបានធ្វើកម្មវិធីបង្កើតទឹកផ្លែឈើផាសិន។
ដោយឆ្នាំ១៩៥៨ រោងចក្របានពង្រីកគ្របដណ្តប់ ៤៩០ហិកតា និងឧស្សាហកម្មនេះ ត្រូវបានបង្កើតយ៉ាងធំ
និងជោគជ័យបំផុត។
បច្ចុប្បន្ននេះ ផ្លែផាសិន កំពុងពេញនិយមក្នុងការហូប ដោយមានការដាក់នៅតាមម៉ាតធំៗ
ឬកន្លែងលក់ផ្លែឈឹផ្សេងៗលើទីផ្សារ។ ដោយឡែកប្រទេសកម្ពុជាយើង មានការដាំដើមផាសិន នៅតាមបណ្តាខេត្តដូចជា
នៅកំពង់សោម កំពត វាលវែង រតនៈគិរី និងខេត្តមណ្ឌលគិរី
ដាំច្រើនជាងគេ និងទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ជាងគេ ។
ផ្លែផាសិន មានបីពណ៌ គឺផាសិនលឿង (ខ្មែរនិយមហូប) ផាសិនស្វាយ
និងផាសិនក្រហម ទទួលបានផល គឺដាំចាប់ពី ៦ ទៅ ៨ខែ តាមតំបន់នីមួយៗ។
លោក សួន បូរ៉ា បានធ្វើការស្រាវជ្រាវដាំដុះផាសិននេះ តាំងពីឆ្នាំ២០១៦
បានប្រាប់ឲ្យដឹងថា ការដាំផាសិន ជាលក្ខណៈបណ្តុះគ្រាប់ប្រើក្នុងរយៈពេល ០៦ខែ
ទំរាំបានផល។ ក្នុងមួយហិកតា អាចដាំផាសិន បានចំនួន ១១០០ដើម ដាក់ជាបង្គោលជញ្ជាំងឲ្យវាឡើង
និងក្នុងមួយដើមទទួលបានផលពី ២០ ទៅ ២៥គីឡូ ដែលមានអាយុកាលពី ៣ ទៅ ៥ឆ្នាំ បើមានការថែទាំបានល្អ។
ចំពោះតម្លៃទីផ្សារលក់ចេញក្នុងមួយគីឡូ ៤៥០០រៀល ជាតម្លៃដើម
តែបើឈ្មួញលក់បន្តទៀតអាចបានតម្លៃចាប់ពីតម្លៃ ៨០០០រៀល ទៅ ១២០០០រៀល៕
Post a Comment